БУГАРСКИ ПАСОШ ЗНАЧИ ДЕКА СТЕ БУГАРИ: Бугарската потпретседателка ги прогласи сите кои имаат бугарски пасош за „Блгари“

  • July 21, 2018
  • Коментари

Последните две децении, многу наши сограѓани се одлучија да побараат и добија Бугарско државјанство. Најчесто, причините за ваквиот потег се оправдуваат со економската ситуација во нашата држава.

Економската состојба и во Бугарија не е на завидно ниво и покрај тоа што таа земја е член на Европската Унија, но причината зошто Македонците се одлучуваат да прифатат Бугарско државјанство е тоа што со нивниот пасош може да работат ширум Европа.

Бројни се дилемите дали со добивањето пасош, по автоматизам се станува Бугарин. Нашите знаат да ја релавитизираат оваа ситуација, но се чини, со самото признание дека некој од предците бил Бугарин, де факто се признава потеклото и оние кои добиваат државјанство ја прифаќаат и историската “вистина” на нашиот сосед.

Еве што околу ова говори Бугарската Подпретседателка Илијана Јотова:

Претходно «
Следно »