October 20, 2021, 11:28 pm

Вака ги задржуваат младите: Веб-страницата за германска виза имала над 50.000 прегледи во првите неколку часа

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Веб-страницата на која може да се аплицира за работна виза во Германија и важи за државјани од Западен Балкан за неколку часа имала над 50.000 прегледи, објави денеска германската Амбасада во Скопје на својот Фејсбук профил.
На 1 септември во Германија стапи на сила последователна регулатива на таканаречената Регулатива за Западен Балкан.
-Сојузната влада овозможи за државјани од Македонија (како и од Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора и Србија) привилегиран пристап кон германскиот пазар на труд. Ова и понатаму се однесува на секој тип на работа – независно од признатата квалификација. Согласно германската законска регулатива, во целиот регион на Западен Балкан смее да се доделат 25.000 визи годишно, од нив Mакедонија добива годишна квота од 4.750 визи. Гледано според бројот на жители, на граѓаните од Македонија, исто така поради Вашиот голем интерес, им стои јасно надпропорционален удел на располагање. Но, бидејќи истовремено интересот за оваа програма е огромен (нашата објава од понеделникот само за неколку часа имаше над 50.000 прегледи), се разбира дека знаеме дека само еден дел од заинтересираните може да добие прилика. Сегашниот систем на доделување на термини, кој впрочем се користи во сите 6 земји од регионот, треба да и овозможи на Амбасадата, ограничената понуда на термини за поднесување на барања по можност да ја реализира широко распространето, напиша германската амбасадорка Анке Холштајн во објавата на Фејсбук профилот на германската Амбасада во Скопје.

Latest News

Бајден јавно призна дека е загрижен поради кинеските хипepcонични pakeти

Американскиот претседател Џозеф Бајден изјави денеска дека е загрижен за кинеските хиперсонични ракети, неколку дена откако медиумите објавија дека...

More Articles Like This