(Видео)ГЕРМАНСКИ НОВИНАР ДИРЕКТНО ОД ДУМА: Жителите на Дума во Сирија велат дека хемискиот напад бил дело на терористите

  • April 23, 2018

Ули Гак од германската телевизиска мрежа ЗДФ ја посети Сирија и пријави дека воздушните жители на големиот бегалски камп што избегале од Дума инсистираат на тоа дека наводниот хемиски напад од 7 април се случил од страна на терористите. По нападот, САД, Велика Британија и Франција започнаа воздушен напад врз Сирија, тврдејќи дека владата го прекршила меѓународното право.

Германскиот телевизиски репортер Ули Гек го посети бегалскиот камп, каде што избегаа околу 20.000 луѓе од Источна Гута и Дума. Според новинарот, луѓето од таму беа убедени дека хемискиот напад, за кој се обвинува сириската влада, беше изведена од страна на терористите.

Според поранешните жители на Дума, цитирани од репортерот на ЗДФ, местото на нападот било командно работно место Даеш *. Терористичката група има поставено балони за гас за гас, така што тие би експлодирале ако бидат погодени од владини воздушни сили, олеснувајќи ги наводите за намерно владин хемиски напад.

Новинарот, исто така, рече дека луѓето од кампот му рекоа дека веќе имало такви провокации во Дума. Тие рекоа дека некој вид на обука, како што го нарече новинарот, се случи, кога луѓето биле изложени на гас. Ова беше снимено и подоцна дистрибуирано како доказ за нападот.
Гек не ќе гарантира за секоја реченица од овие извештаи, но исто така истакна дека се чинело дека има нешто во него. Во својот извештај од Сирија, тој, исто така, разговараше со докторите од болницата, која беше прикажана во наводните видео-докази за нападот, дистрибуиран од Белата кациги. Медицинските лица им кажаа на новинарите дека не забележале знаци на труење со гас кај пријавените жртви.

Извештаите од кампот за бегалци кореспондираат со неодамнешните наоди на сириските владини сили во предградието на Дамаск Дума. Тековната операција за пребарување открила серија подземни простории каде што терористите кои неодамна беа протерани од областа, наводно, користеле хемиско оружје.

Минатата недела мисијата за откривање на факти на ОЗХО ја посети Доума за собирање примероци во обид да го испита наводниот хемиски напад на 7 април, што му се припишува на владата на Башар Асад.

Сириската влада ги негираше обвинувањата за овој инцидент, а претходно во март руското министерство за одбрана предупреди дека терористите во Сирија можеби планираат напад со лажна знаме што вклучува хемиско оружје.

Сепак, пред да заврши истрагата, САД, Велика Британија и Франција започнаа масовен ракетен напад против Сирија, за кој тврдеа дека целни владини објекти се користат за производство на хемиско оружје.

Во 2013 година, Сирија, исто така, беше обвинета за започнување на хемиски напади, кои, наводно, се случиле и во предградието на Дамаск. Потоа, владата се откажа од големиот арсенал на хемиско оружје, кое подоцна беше уништено под контрола на ОПЦВ.

Претходно «
Следно »