(ВИДЕО)КPBАB ВЕЛИГДЕН: Најмалку 50 3агинати и 200 pанети

  • April 21, 2019
  • Коментари

Најмалку 50 лица загинаа, а над 200 други се pанети при неколку ек сплозии во три цркви и три хотели во Шри Ланка.

Според полициски извори, речиси исто времено одекнале ек сплозии за време на велигденската миса во католичка црква „Свети Ентони” и во три хотели со пет ѕвезди во главниот град на Шри Ланка, Коломбо.

Покрај овие, екс плозии имало и во црквата „Свети Себастијан” во местото Негомбо, на 30 километри од Коломбо, како и во црква во Батикалоа, на 250 километри источно од главниот град на земјата.

Експлозиите во хотелите „Синамон Гранд”, „Кингбари” и „Шанги-Ла„ во центарот на Коломбо ги потврдија и две туристички агенции чии гости престојувале во овие објекти.

Засега никој не презеде одговорност за екс пло зиите.

Ова е прв сери озен бом башки напад во Шри Ланка од завршувањето на конф ликтот меѓу властите во Коломбо и сепаратистичката група Ослободителни тигри на тамилскиот Елам (ЛТТЕ) во 2009 година.

Претходно «
Следно »