(Видео)ЛАНСИРНА НАЈСИЛНАТА РАКЕТА ВО СВЕТОТ: Од Флорида полета ракетата „Фалкон Хеви“ на компанијата „Спејс Екс“

  • February 6, 2018

Компанијата „Спејс Екс“ ја лансираше ракетата „Фалкон хеви“

© REUTERS/ Joe Skipper

Станува збор, како што соопштуваат од компанијата на Илон Мас, за најсилната ракета на светот која би требало да биде голем чекор напред во амбициозниот план луѓето во блиска иднина да стапната на површината на Марс.

Ракетата, полета од Флорида, висока е 70 метри. „Фалкон хеви“ е изграден од три јадра на „Фалкон 9“, што на ракетата и дава исклучителна сила која ја испумпуваат 9 „Мерлин“ мотори. Во прево, се работи за 27 помали потиснувачи благодарение на кои „Фалкон хеви“ во орбитата може да понесе 63 тони терет. Доколку оваа ракета се покаже како успешна, Маск може да смета на тоа дека во својата флота ќе има ракета доволно силна за да испрати луѓе на Марс.

Користењето на оваа ракета ќе чини 90 милиони долари.

Претходно «
Следно »