(Видео)ПУКНА БРАНА: Втората најголема брана во Калифорнија почна да истекува, наредена итна евакуација на населението!

  • February 13, 2017

Наредба за евакуација на граѓаните на градот Оровил во околината Јуба во Калифорнија, приситгна откако преливникот кој се користи само во итни вонредни ситуации, почнал да напукнува

brana_kalifornija

Комбинираната популација на областите кои се зафатени од текот на водата, е околу 100.000 луѓе. Калифорнискиот департман за водни ресурси наредил итна евакуација на граѓаните во правец на север.

Социјалните мрежи вријат со пораки за сообраќаен метеж од луѓе кои се обидуваат да избегаат од загрозените подрачја. Се очекува и голема поплава, за што е издадено и предупредување кое ќе трае до попладнето во Понеделник.

Властите известуваат дека ќе користат хеликоптери за да постават вреќи со песок и камења за да се успори протокот на вода.

Во четвртокот се формирала голема дупка во преливникот на браната, за која надлежните стравуваат дека ќе продолжи да се шири до моментот додека не пристигне до тлото. Од преливањето на водата властите стравуваа дека ќе дојде до ерозија на земјиштето што може да предизвика целата брана да биде ставена во опасност од колапс.

Браната е највисока во земјата, и втор најголем воден резервоар во Калифорнија.

Претходно «
Следно »