December 5, 2021, 9:18 am

(Видео+фото) Откриена величествена градба: Зграда стара повеќе од 2000 години пронајдена во Ерусалим

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Израелски археолози открија во Ерусалим прекрасна зграда стара повеќе од 2000 години, во која членовите на елитата и угледен народ веројатно беа пречекани на патот кон блиската Темпл планина (денес Eамија Еспланада).

Зградата потекнува од периодот на Вториот храм на еврејската историја и веројатно е изградена околу 20-ти или 30-ти п.н.е. Во првиот век од нашата ера, само една деценија пред Римјаните да го уништат храмот, Ерусалим бил просперитетен град, зуел од аџии и градејќи во трепкање.

„Ова е несомнено една од највеличествените јавни градби од периодот на Вториот храм откриена некогаш надвор од sидовите на планината на храмот во Ерусалим“ , изјави за Ерусалим пост Шломит Векслер Бдолах, директор на истражувања во Ерусалимскиот институт за антиквитети во Израел.

Конструкцијата содржи две импозантни простории украсени со сложени коринтски главни градови што излегуваат од ѕидовите. Тие беа поврзани со друга комора со прекрасна фонтана. Зградата се наоѓаше на главниот пат што водеше од запад кон планината Темпл, рече Векслер Бдолах. Собите имаа дрвени софи на аголот од ѕидовите, каде што посетителите можеа да се релаксираат, да пијат и да јадат лежејќи.

„Мебелот не го преживеал забот на времето, но сепак можеме да ги видиме трагите кои се останати на sидовите“, рече таа.
Мардохеј Соли Елиав, претседател на Фондацијата Наследство на ѕидот на плачот, нагласува дека „посетителите за прв пат ќе видат фасцинантни откритија и ќе одат по целата рута меѓу остатоците од ѕидот на Вториот храм, што ја илустрира комплексноста на еврејскиот живот во Ерусалим меѓу Хасмонес и римскиот период“.

Внатрешност на зградата
Дел од оваа конструкција за прв пат е откриен во 19 век за време на работата на британскиот археолог Чарлс Ворен, кој стигнал до покривот на една од коморите и низ него навлегол во зградата. Конструкцијата беше целосно исполнета со земја, но само гледајќи во највисоките делови на идовите сфати дека станува збор за важна зграда“, коментира Векслер Бдолах.

„Ископувањата започнаа повторно повеќе од еден век подоцна, а последните години зградата е целосно откриена. „Успеавме да стигнеме до подот и да собереме керамика и монети, како и органски примероци за датирање јаглерод 14, што ни овозможи да разбереме кога започнаа градежните работи“, додаде тој.

Помеѓу првиот век п.н.е. и првиот век од нашата ера, Ерусалим бил сведок на многу градежни работи кога биле подигнати нови згради и се ширеле старите. Тие не знаеја дека градот ќе биде уништен многу скоро.

Зградата претрпе важни трансформации. Една од трпезариите беше ископана и претворена во ритуална бања со када (миквех) долга околу седум метри.
„Прекрасниот под беше отстранет и ѕидот беше срушен. Тоа е најголемата миква што некогаш сме ја пронашле во Ерусалим“, објаснува тој.

Скалите и миквите се видливи и денес. Аџиите мораа да го посетуваат Храмот во состојба на ритуална чистота, што бараше потопување во миквех.

Монети од 54-та до 55-та година од новата ера се пронајдени во малтерот што го покриваше базенот, само неколку години пред уништувањето на Храмот.

Новооткриената зграда треба да биде отворена за јавноста во следните недели.

„Новата рута овозможува подобар увид во сложената и важна локација позната како Ѕидот на плачот, истовремено потенцирајќи ги димензиите на оваа прекрасна зграда“, рече архитектот Шачар Пуни.

„Се отвора нова патека за посетителите што минува низ зградата и води до простран комплекс во подножјето на Вилсоновиот лак (еден од мостовите што води кон планината на храмот), кој исто така беше ископан од Фондацијата за наследство на Ѕидот на плачот и Античката администрација“, додаде архитектот.

Latest News

Бројот на активни случаи од околу 8.000 падна на 6.000

Во текот на претходното деноноќие беа регистрирани нови 355 случаи на коронавирусот од направени 3.042 тестирања или 11,6 отсто,...

More Articles Like This