(Видео)ЦЕЛА СРБИЈА И ГРАДОВИ И СЕЛА НА НОЗЕ: Путин доби и српско село со неговото име

  • January 16, 2019

За популарноста на рускиот претседател Владимир Путин низ цела Србија не се гледа само по бројните штандови низ Белград на кои се продаваат беџови, маици, филџани, баретки со негово име, има и многу занимливи обележја.

На југот на Србија во општина Медвед, постои село Путин, некогашно Аџиннци. Старото име на ова село го имало од време на Турците, но во Ноември селото е прекрстено по иницијатива на селаните во Путин, бидејќи како што велат Путин е најспособен светски политичат и го гледаат какко нивен „словенски брат“.

Откако го изгласале новото преименување на селото, недела дена работеле на ознаката за влез во селото. Изработиле голема табла од дрво и го изрезбале името на селото.

Во чест на рускиот претседател, локалната ракија се вика ,,путиновка“, која може да се најде само во ова село.Црквата која сеуште се гради ќе се вика Путин..

Истакнуваат дека Путин е најголемиот православен бренд, симбол на нова Русија, на новото време и се надеваат дека нема да им замери што своеволно да го употребат неговото име за црквата.

„Нашите луѓе се прости, добри и работливи“, направиле и видео за роденденот на Путин.

Скулптура на претседателот Владимир Путине поставена во 2016 во Музејот на восочни фигури во Јагодина, во знак на благодарност за големаат помош на Русија во Србија. Ликот на Путин од неодамна се има појавено и на цистерна на Коридорот 10.


Популарноста во Србија на Путин е голема а тоа ќе се види и утре, на улиците низ Белград . Сите улици се со неговиот лик, станарите на сите згради каде ќе поминува Путин с есо знамиња на Русија и Србија, со големи билборди со ликот на Путин, впечатлив е и ресторанот на Ѓоковиќ на кој има огромно знаме каде што пишува Русија-Србија.

Претходно «
Следно »