(Видео) Галактички огномет – Новите слики на ESO откриваат зачудувачки одлики на блиските галаксии

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Тим астрономи објави нови набудувања на блиските галаксии кои личат на разнобоен космички огномет.

Сликите, добиени со големиот телескоп на Европската јужна опсерваторија (ESO’s VLT), прикажуваат различни компоненти на галаксиите во различни бои, што им овозможува на астрономите да ги одредат локациите на младите sвезди и гасот што го загреваат околу нив.

Астрономите знаат дека sвездите се раѓаат во облаци на гас, но она што го започнува формирањето на sвезди и како галаксиите како целина играат во него, останува мистерија. За да го разберат овој процес, тим истражувачи наљбудувале разни галаксии во близина со моќни телескопи на земјата и вселената, скенирајќи ги различните галактички региони вклучени во ѕвездените раѓања.

„За прв пат решаваме одделни единици на формирање sвезди во широк спектар на локации и средини во примерок што добро ги претставува различните видови галаксии“, вели Ерик Емселем, астроном во ЕСО во Германија и водач на ВЛТ- засновани набљудувања спроведени како дел од проектот „Физика со висока аголна резолуција“ во близина на Галакси (PHANGS).

„Можеме директно да го набљудуваме гасот што раѓа sвезди, ги гледаме самите млади sвезди и сме сведоци на нивната еволуција низ различни фази“.

Извор: frontline.mk

Latest News

Kaкoв пoтeг: Тpeнepите ce oткaжyвaaт oд пo 10.000 евра и бapaaт cитe пapи Влaдaтa дa мy ги дoдeли нa Дeки

Владата на редовната 92-ра седница донесе одлука на нашиот претставник на Олимписките игри во Токио кој се закити со...

More Articles Like This