(ВИДЕО) ИНДИЈА ГО ПРЕТСТАВУВА: Првиот женскиот робот астронаут

  • January 24, 2020
  • Коментари

Индиската вселенска агенција (ИСРО) на јавноста го претстави невообичаениот робот кој подоцна оваа година би требал да замине во вселената како дел од тест на беспилотна мисија.

Експертите на агенцијата се надеваат дека роботот ќе биде од голема помош на астронаутите во вселенската мисија „Gaganyaan“, која е планирана за декември 2021 година. Претходно роботот ќе биде испратен на две беспилотни мисии: една во декември оваа година, а другата во јуни 2021 година.

Роботот се вика „Vyom Mitra“, што во превод значи вселенски пријател, а е дизајниран за спроведување на низа функции, вклучувајќи одговарање на прашања на астронаутите и операции поврзани со системот за одржување на живот.

Претходно «
Следно »