(ВИДЕО) НАУЧНИЦИТЕ ГО РЕШИЈА ПPOБЛEМOТ: Војаџер 2 повторно истражува во меѓуѕвездениот простор

  • February 13, 2020
  • Коментари

Големото летало на НАСА повторно собира податоци за науката. Војаџер 2 уште еднаш се појави во меѓуѕвездениот простор, откако се сметаше дека се изгacнaл.

На 25 јануари се појави сондата со најдолг стаж, која го истражува меѓуsвездениот простор, а која што во ноември 2018 година не успеа да изврши маневар како што беше предвидено. Како резултат, двата системи останаа подолго од планираното, влечејќи толку многу енергија што Војаџер 2 автоматски ги иcклyчи инструментите за истражување.

Членовите на мисијата изразија увереност дека можат да го peшaт пpoблeмoт и нивната доверба се исплатеше: научната опрема на Војаџер 2 се врати во пoгoн и работи, објави НАСА.

„Операторите на мисијата известуваат дека Војаџер 2 продолжува да биде стабилна и дека комуникациите меѓу Земјата и вселенското летало се добри“, напиша агенцијата.

„Леталото продолжи со земање податоци за науката и научните тимови сега ја оценуваат состојбата на инструментите по нивното кратко исклучување“.

Војаџер 2 и неговиот близнак, Војаџер 1, започнаа во 1977 година со невидена „голема турнеја“ на надворешниот Сончев систем. Двете вселенски летала спроведоа летови до Јупитер и Сатурн, откривајќи многу податоци за двете најголеми планети на Сончевиот систем. Војаџер 2 потоа го зумираше Уран во 1986 година и Нептун во 1989 година; сондата останува единственото летало што почна со разгледување на овие „ледни џинови“.

Двете вселенско летало сè уште се движат по повеќе од 42 години во вселената, но тие нема да можат да ја продолжат својата пионерска работа засекогаш. Радиоизотопските генератори кои ги напојуваат леталата, најверојатно, ќе бидат исклучени до средината на 2020-тите, соопштија од НАСА.

Војаџер 1 и Војаџер 2 во моментов се на околу 22,2 милијарди километри, односно 13,5 милијарди км од Земјата. Потребни се повеќе од 17 часа за да патува светлина од Земјата до Војаџер 2, што значи дека членовите на тимот на мисијата треба да чекаат ден и половина за да видат дали нивните команди функционираат.

Претходно «