(Видео) Образовниот концепт е можност бeзболно да се протнат решенијата на историските комисии

Поврзано

Учениците и наставниците koнтра Царовска, не сакаат дигитални место класични хартиени учебници

Учениците од четврто до деветто одделение и средношколците ќе имаат електронски учебници и материјали, додека од прво до трето...

Средношколците на нозе: Cтoп за уништување на образованието, доколку Царовска продолжи со инaетење, излегуваме на улица

Целиот период на министерската за образование Мила Царовска е исполнет со скандали, уништување на образованието и инаетење на министерката....

Царовска: Училиштата ќе ги печатат учебниците за децата кои немаат електронски уреди

Новиот систем за образование, новата Концепција за основно образование и новите програми предвидуваат и современ концепт на учебници. Со...
- Advertisement -

Во однос на „случајното“ совпаѓање со образовните реформи со актуелните проблеми кои Македонија ги има со Бугарија, Игор Јаневски, наставник по историја од средното училиште Никола Карев во Скопје за Инфомакс изјави реформите се можност безболно да се имплементираат одликите на Историската комисија за историски прашања.

„Со ова фрагментирано, нехронолошки предавање на историјата, бидејќи не може хронолошки да се предава историја заедно географија, би можело побезболно да се протнат евентуално новите решенија донесени на овие две комисии и со тоа можеме да кажжеме дека покрај тоа што се нагласува декларативно од малкуте поддржувачи на овој концепт дека ќе се изврши деполитизација на историјата, се случива сосема обратно, тука би се надоврзал и со таа демитологизација“

Јаневски додаде дека со по промената на името, историјата како наставен предмет во Македонија сосема изгуби една од примарните функции а тоа е градење на љубов кон татковината.

„Држава што сменила име и дополнително да се тврди дека е митологизирана, би кажале дека останатите држави во светот, каде што е една од примарните функции на историјата како наставен предмет градење на патриотиотски, национални чувства, овде е тоа сосема спротивно“, коментираше тој.

Професорите најавуваат протест против укинувањето на историјата, 18.02.2021

Професорите најавуваат протест против укинувањето на историјата, 18.02.2021

Posted by infomax.mk on Thursday, February 18, 2021

Latest News

Мизрахи: СДСМ и власта нека си погледнат во дворот и нека се запрашаат зошто мнозинството е такво какво што е

Во вечерашното издание во емисија „Патот кон" на ТВ Алсат М гостуваше пратеничката од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Рашела Мизрахи...

More Articles Like This