(Видео) ОТИДЕ JAБАНА ИСТОРИЈАТА: Бугарите ликуваат, по Гоце ќе се договориме и за Даме, за браќата Миладиновци, Илинденското вocтание

  • July 31, 2019

Потпретседателот на Заедничката бугарско-македонска меѓувладина комисија за историски прашања Наум Кајчев е задоволен по едногодишната работа и шесте одржани средби на Комисијата на кои историчарите постигнаа консензус за клучните фигури од „заедничката“ средновековна историја.

„Постигнавме резултати за клучни личности како Светите Кирил и Методиј, Свети Наум, Свети Климент Охридски, цар Самуил. Чекор по чекор, ќе ги градиме овие заеднички места на нашата заедничка историја што треба да нè обединат “, вели професор Кајчев.

Тој е оптимист дека историчарите веќе во септември ќе постигнат консензус за личноста на Гоце Делчев.

„Мислам дека веќе стана јасно од изјавите на историчарите и политичарите од Република с.Македонија, кои недвосмислено тврдат дека Гоце Делчев имал бугарски национален идентитет, вели Кајчев и додава дека останува уште многу работа.

Според него, експертите мора да се согласат за личноста на Даме Груев, Браќата Миладиновци и последно, но не и најмалку важно, да ја кажат вистината за Илинденско-Преображението вocтание.

Но, најважно од сè, според доц. Проф. Којчев, е историскиот договор да најде место во учебниците, но и во главите и на Бугарите и на Македонците, вели Кајчев за ТВ Европа.

Видеото можете да го погледнете тука!

Претходно «
Следно »