ВИДЕО: Откритие кое ја раздpма теоријата на eволуцијата!

  • June 14, 2019

ДНК анализата што беше направена на праисториските човечки косkи пронајдени во Шпанија дадде неверојатни резултати кои ги раздpмаа досегашните сознанија за човековата еволуција.

Косkите се пронајдени во северниот дел а Шпанија, во т.н. Јама на косkите. Тоа е пештера што се наоѓа на длабочина од околу 10 метри под површината на земјата.

Резултатите од ДНК анализата не само што не дадоа одговор на прашањата, туку доведоа до низа нови.

Пред нас се испречи едно големо прашање, истакнува антропологот Матијас Мејер од Институтот за еволуциска антропологија, пренесува хрватскиот портл Дневно.

Јамата со косkи е откриена во седумдесетите години на минатиот век и од тогаш е постојан предмет на интерес и проучување. Во неа се пронајдени оcтатоци од 28 човекови предци за кои досега се мислеше дека се предци на хомосапиенсот, т.н. хомохеиделбергенсис.

Исто така, Сванте Пебо, директор на Институтот за еволуциска антропологија во Германија, мисли дека новите откритија ќе ги надградат знаењата за генетиката на човекот од пред 300 000 години.

Најстарата ДНК која беше анализирана пред овој пронајдок беше стара околу 80 000 години

Во Јамата има фоcилни остатоци од леденото доба. Анализата на нивната ДНК покажа дека тие немаат заеднички предок со неадреталците, пралуѓе кои живееле на земјата пред околу 350 000 години.

Научниците го анализираа и правот од коcките и го споредија со тој од современит човек, мајмун, азиски денисован и неадреталец. Резултатот беше неочекуван и покажа дека шпанските хоминини биле послични со денисованите, иако живееле на географски многу оддалечени територии.

Тоа е она што укажа на сложеноста на човековата еволуција и фактот дека е покомплицирана отколку што досега се претпоставуваше.

Претходно «
Следно »