October 16, 2021, 9:55 pm

(Видео) Потполно слеп човек прогледа благодарение на pволyционерен високотехнолошки третман

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Слеп човек од Франција делумно го врати видот благодарение на високотехнолошкиот третман во кој се користи оптогенетика, биолошка техника која вклучува генетски модифицирање на нервните клетки за да можат да реагираат на светлината.

Француската компанија „Генсајт бајолодџикс“ ги објави во научното списание „Nature medicine“ резултатите покажуваат дека човек кој бил целосно слеп по овој третман може да препознае различни предмети за време на лабораториски тестови.

Ова е прва објавена студија за примена на оптогенетика кај луѓето, вели Ед Бојден од Технолошкиот институт во Масачусетс, еден од ко-пронаоѓачите на таа научна техника, пренесува „Нов научник“.

Оптогенетиката е широко користена во лабораториски услови, бидејќи овозможува прецизна контрола над мозочните клетки со нивно модифицирање да реагираат на светлосни стимули . Ова доведе до бројни откритија за мозокот кај животните, но постоеше верување дека оптогенетиката е тешко да се примени кај луѓето при лекување на одредени нарушувања на мозокот, бидејќи за да се донесе светлина во мозокот е потребно всадување оптички кабел.

Неколку групи научници се обидуваат да развијат третман за слепило преку оптогенетика, бидејќи нервните клетки преку окото се изложени на надворешен извор на светлина.

Една од болестите за кои се обидува овој третман е ретинитис пигментоза, наследна болест во која мрежницата постепено се дегенерира, а клетките на фоторецепторот умираат, што доведува до слепило.
Со новата терапија, ген од алги се инјектира во нервните клетки, што ги охрабрува да реагираат на жолтиот спектар на светлина. За да може да  гледа, пациентот мора да носи специјални очила со камери и процесори кои ја претвораат стандардната светлина во бранови должини на жолтиот светлосен спектар и го засилуваат сигналот, така што изменетите клетки ќе реагираат.

Првиот што се подложил на овој третман, 58-годишен маж од Бретања, Франција, по една година можеше да ги види премините на пешачкиот премин, а потоа неговата состојба се подобри, па можеше да препознае предмети како телефон, мебел или врата во ходник. За време на лабораториските тестови, тој можеше  да ја утврди позицијата на предметите, но не можеше да препознае лица.

Научниците веруваат дека неговиот вид сè уште може да се подобрува бидејќи на мозокот му треба време да се навикне на необични сигнали од очите, вели Хозе Ален Сахел од Институтот за вид во Париз, кој работеше со тимот „Генсајт“.

“Ретината и мозокот се ремоделираат”, вели тој, додавајќи дека пациентите треба да ги прилагодат очилата и да добијат специјална обука за да го подобрат видот.

Две лица во Велика Британија исто така беа подложени на овој третман, но поради пандемијата, тие ја немаа потребната обука, па видот сè уште не им е подобрен.

Сахел вели дека уште четири лица добиле повисоки дози на генска терапија, па се надеваат дека степенот на подобрување на видот ќе биде подобар.

Научниците велат дека сè уште не стигнале до точка каде што слепите пациенти можат да гледаат доволно добро за да читаат или препознаваат лица, но можат да препознаат светлина, предмети и движења.
Патем, оптогенетиката е релативно нов метод за влијание врз нервните клетки, со кој научниците можат да „вклучат“ или да „исклучат“ клетка во милисекунди со помош на ласерски светлосни импулси.

Оптигенетиката не е единствениот нов метод со кој генетските манипулации влијаат на нервните клетки и мозокот. Покрај оптогенетиката, научниците развија и хемогенетика, која користи генетски модифициран протеин, активиран од специјални лекови и може да насочи кон специфични клетки.

Исто така, меѓу поновите слични методи е и оној што користи магнетизиран протеин кој ги активира мозочните клетки брзо, неинвазивно и со можност за повторување на тој процес. Така, одредени групи на нервни клетки во мозокот можат да се активираат од далечина преку генетски модифициран магнетизиран протеин.
Оваа техника е супериорна во однос на оптогенетиката и хемогенетиката, бидејќи тие се инвазивни. Во оптогенетиката, потребно е да се воведе светлина во мозокот за да можат нервните клетки да реагираат, додека во хемогенетиката, исто така, треба време за клетката да реагира на лекот, објаснуваат научниците.

Сепак, кога станува збор за магнетизиран протеин, со технологија што беше развиена на Универзитетот во Вирџинија пред неколку години, ефектот врз нервните клетки е многу побрз.

Тоа е техника која користи протеин познат како TRPV4, кој е чувствителен на температура и истегнување. Овие два стимула ја отвораат неговата централна пора, што овозможува проток на електрични сигнали низ клеточната мембрана, а тоа предизвикува нервни импулси кои патуваат до ‘рбетниот мозок, а потоа и до мозокот. Овој протеин е под влијание и на магнетната ротациона сила на ист начин, така што преку него може да се активираат одредени нервни клетки или групи на нервни клетки во мозокот.

Latest News

„Ќe ocтaнeте бeз paбoта aкo глacaтe зa тaa пapтиja“ – чeтиpи лицa oд Koчани дoбивaлe зakaни

ОВР Кочани до надлежното ОЈО Кочани поднесе кривична пријава против Р.А. (54) и Б.Ш. (46) од Кочани поради основано...

More Articles Like This