(Видео) ПРАЗЕН Е 30 ГОДИНИ: Пpokoлнатиот хотел во Пјонгјанг имал 3000 соби, но никогаш немал гости

  • August 16, 2019

Во 1987 година во Пјонгјанг започнале големи подготовки како би се изградил монументален облакодер во облик на пирамида.

Било планирано да биде повисок од 300 метри, со 3.000 соби и пет луксузни ресторани. Требало да се вика Рјугјонг Хотел- според историското име на свернокорејскиот главен град, што во превод значи “градот на врбите”.

Отварањето било предвидено за две години покасно, меѓутоа, никогаш не се случило. Зградата ја достигнала планираната висина во 1992 година, но сеуште била без прозорци и така останала и во следните 16 години. Го добила името „Пpoколнатиот хотел“.

Оваа згрaда е највисоката ненаселена зграда во светот.

Претходно «
Следно »