December 2, 2021, 5:54 am

(Видео) Пeндaрoвски потврди дека сме најкopумпиpaна дpжaва

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Високата корупција, за жал, стана начин на живеење, и тука имаме прилично многу за домашна задача на домашната агенда. Во тој дел, а тоа го покажува и последниот извештај на Транспарентност, да бидете на 111 место во светот не е за фалење, вели претседателот на државата Стево Пендаровски за РСЕ.

За некој ден, на 8 Септември се одбележува голем јубилеј – 30 години независност. Ваша оценка – можеше ли подобро и повеќе?

– Јас мислам дека одговорот на тоа го знаат сите наши граѓани. Се разбира дека можеше и подобро и посреќно да се живее. Тука сега ако ја даваме таа квалификација можеме да цитираме проблеми од деведесеттите – долга транзиција, блокади, регионален контекст и на крајот на денот мораме да се погледнеме во очи, сите политички гарнитури од деведесеттите години до денес и оваа актуелната од која сум јас дел и да видиме кои беа нашите субјективни слабости и зошто ние не направивме повеќе за граѓаните денеска да живеат подобро.

Земјава е членка на НАТО, но по блокадата на Бугарија за почеток на преговорите со ЕУ, има големо разочарување, евроскептицизмот расте, според истражувањата на Балкан барометар, а со тоа се отвора просторот за Русија и Кина. Како натаму?

– Мене ме загрижува евроскептицизмот кој неспорно е во нагорна линија, и во регионот, не само кај нас, немојте да заборавите дека и регионот на Западен Балкан, за жал, е заборавен од Европската унија, од различни причини, меѓутоа е заборавен. Ние сме на маргините на европската агенда, дел поради причини коишто лежат во главните градови тука кај нас, дел затоа што Европа се бави самата со себе со години, практично со децении. После тие неуспешни референдуми за европскиот Устав од 2004 и 2005, Европа има сосема друга политичка агенда и политички приоритети. Она што ме загрижува, не ме загрижува пенетрацијата на други држави, тоа е легитимно нивно право, нивни национални интереси и не само овие две држави што ги спомнувате. Ние немаме проблем со тоа, имаме проблем со тоа што нашите луѓе губат верба во европските вредности. Јас се сомневам дека тие европски вредности се пополнуваат со нешто друго, со некој друг сет на вредности, бидејќи објективно во денешниот свет тоа е најдобриот сет на вредности. Не верувам дека постои држава во светот или регионална организација која нуди подобар сет на вредности. Меѓутоа ако е тоа така, ние практично влегуваме во една ситуација која ја имавме во деведесеттите, од аспект на сет на вредности во кои веруваат младите генерации. Старите вредности кои ги имавме во таа идеологија и во таа држава заминаа во историјата, во историските архиви, нови не формиравме или им влегува во главите, во умовите на многу мала бројка на луѓе, не и кај доминантното мнозинство. И ако сега луѓето се хранат со сет на вредности кои не припаѓаат на западната цивилизација, на таа демократска култура, ние ќе имаме проблем. Веќе утре да ги почнеме преговорите со Европската унија ние ќе имаме проблем, особено младата генерација да ја убедиме дека ова, а не тоа е европска вредност.

Видеото можете да го погледнете тука.

Latest News

Вучиќ открива: Дeмонстpaнтите на пpoтecтот беа вoopyжени

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека за насилството што го предизвикаа демонстрантите на протестите при блокадата на патот...

More Articles Like This