(Видео) Гоце Делчев доаѓал од Македонија и бил Македонец, вели неговиот внук, Христо Христов

Христо Христов, маестро диригент при Филхармонијата во Варна, културен работник, Претседател на меѓународната фондација за соработка и културен натпревар „Гоце Делчев“, масон и внук на Гоце Делчев во своето гостување во вечерашната емисија „Прашањето ми е следно“ со Александар Митовски зборуваше за потеклото на неговиот прадедо.

„Нашето разбирање, и моето, така сум воспитан , е дека луѓето кои се Макдонци се луѓето кои доаѓаат од Македонија. Гоце Делчев е Македонец. Апсолутно. Сите се Македонци штом доаѓаат од Македонија. Така е целото семејство. Бидејќи се од таму, се Македонци“, истакна Христов.