(Видео) Тодоров: Зад деловното работење на нашата жиро сметка се вршело перење пари надвор од видот на органите на прогон

Поврзано

Taжнa вecт: Пoчинa Кирил Псалтиров, дoajeн на мaкедонското глyмиштe

Денес на 08.05.2021 после долго и тешко боледување, во Скопје, почина Кирил Псалтиров доајен на македонското глумиште. Тој беше еден...

(Видео) „Oдимe нa EП“: Пoглeднeтe гo cпoтoт нa нaвивaчкaтa химнa нa нaшaтa фyдбaлcкa peпpeзeнтaциja

Фудбалската федерација на Македонија (ФФМ) го објави официјалниот спот на навивачката химна „Одиме на Европско првенство!“  на нашата фудбалска...

Колумна на Мирка Велиновска: Колективен кретенизам на Западот

Секоја година на 9-ти мај нормалните луѓе со здрав разум и историско помнење го чествуваат денот на објавената победа...
- Advertisement -

Вие имате случај овој за што истражуваме, за конкретно една финансиска инстируција во Македонија и неколку луѓе кои важат за раководители раководат со тие институции. За што поточно станува збор.:

Целокупниот платен промет во државата се одвива преку банките. Ние сме депоненти и сите други 70.000 фирми мора да го вршиме преку банките. До 2001 година, контролата врз платниот промет ја имаше Службата за Општествено Книговодство и тогаш беше многу потешко спроведувањето на одредени замисли доколку имате таква замисла, Заводот ја вршеше улогата што сега ја има Народна Банка. Потоа контролата идеше преку самите банките, тогаш работењето беше преку службата за општествено книговодство. Кога тоа се укина тоа требаше да го прави Народна Банка. Цела серија на институции.

Кога прометот премина во деловните банки, кога се укина службата, прометот се врши преку деловните. Нивната контрола требаше да ја врши народната банка. Значи работењето преку сметка, дозволува државата да направи максимална контрола за што се случува со таа сметка, односно прометот. Тоа ви дозволува да мислите дека некој ако направи криминал кој се случи со такво плаќање истиот е видлив, и никој не би се осмелил да направи криминал. Односно каков е прометот. Тоа ви дава за право дека секој кој ќе направи криминал.

Но што ако тој криминал кој се случува е надвор од видното поле на органите за прогон, збориме за тие што треба да ги контролираат, значи финансова полиција, редовната полиција, управата за спречување на перење пари, и самата банка што треба да ја има самата банка контролата пто ја има задолжена по закон.

Таков криминал надвор од видливиот дел на органите на прогон, се случува, Тоа го викаат и се нарекува криминалот на белите крагњи. Се случувал и во други земји, други земји го санкционирале, Се случувал и се случува и кај нас.

Што е тоа што нас не натера почнеме да гледаме и да размислуваме различно од оваа цела логика. Во даден момент кога ќе престанете да бидете потребни веројатно за тој криминал како жиро сметка, тогаш сте вишок од нивната логика. Ќе дојдеме и до тоа.

Најадекватна дефиниција, за предметот Банки, кој првично беше против Комерцијална банка, Кубус против Банки. бидејќи се замешаа и други институции што имаат должнст да ја бранат дрќавата е перење пари, односно тргување со влијанија, односно наметнување свои влијанија, односно она што не е дозволено.

На кој начин било изведено, за моменти кога тоа било правено преку нашата сметка не сме биле свесни токму заради тие верби, во една редовна работа ќе биде откриено. Го откривме ние благодарејќи на неколку институции во Република Македонија – вели Тодоров.

Проследете го интервјуто во емисијата „прашањето ми е следно“ на следниот линк:

„Прашањето ми е следно“, епизода 11, сезона прва

„Прашањето ми е следно“, епизода 11, сезона прваТема:Длабока држава во Македонија

Posted by infomax.mk on Thursday, February 18, 2021

Latest News

Cитyaциjaтa e зaгpижyвaчкa: Ceчeњeтo нa пpaшyмaтa вo Амазонија ce згoлeмилo зa 43 oтcтo

Сечењето на прашумата во Амазонија се зголемило за 43 проценти во април во споредба со истиот период минатата година,...

More Articles Like This