October 18, 2021, 2:55 am

(Видео) Унгарија го слави Денот на нацијата со 40 минутен спектакуларен огномет

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Празничниот огномет кој се одржува во Будимпешта над Дунав има традиција од речиси 200 години: постои запис за првиот огномет по повод Денот на Свети Стефан во 1829 година. Оттогаш, атракцијата се обновува од година во година и се дополнува со разни програми.

По прввиот огномет во 1829 година по повод Денот на Свети Стефан, оваа прослава не можеше да се одржи со децении по револуцијата во 1848/49 година. По компромисот со Австрија во 1867 година, унгарскиот парламент со години расправаше дали Денот на Свети Стефан треба да се прогласи за државен празник. Дискусијата беше за тоа дали празникот од католичко потекло е соодветен за целата нација. Конечно, во 1891 година, беше постигнат договор на 20 август како датум, иако во раните години не се одржаа спектакуларни прослави.

Во периодот по Првата светска војна, Националниот ден повторно повторно беше одбележан дури на крајот на дваесеттите години; покрај кревањето на државното знаме и поворката, имаше огномет на ридот Гелерт во Будимпешта. Од втората половина на триесеттите години, спектаклот беше повторно обновен, а исто така беше придружен со музичка позадина, а картата на Унгарија во форма пред 1920 година можеше да се види на Хелерт Хил.

По Втората светска војна, традицијата беше обновена во 1946 година, но како резултат на востанието во 1956 година против комунизмот и советската окупација, таа беше забранета десет години и не беше организирана повторно до 1966 година. Во следните децении, прославите започнуваа секој година наутро со парада со бродови и парада на авијацијата, проследена со огномет навечер.

Во 1991 година, Денот на Свети Стефан беше прогласен за официјален државен празник од унгарскиот парламент. На 20 август 2006 година, се случи голема катастрофа за време на огнометот: Како резултат на силна бура, пет лица загинаа, а 500 други беа повредени.

Годинава, Унгарија својот најголем празничен викенд по повод основањето на државата, го одбележа со 34-минутен огномет, голем фестивал на народна уметност и празник на унгарската кујна. Стотици свечени програми ќе се одржат на 17 различни места во текот на три и пол дена.

Latest News

Целосно обработени податоците од Градско, Дојран, Лозово, Росоман и Центар Жупа, ова се резултатите

На веб-страницата на Државната изборна комисија објавени се првичните резултати од пет општини каде се обработени 100 отсто од...

More Articles Like This