(Видео) ХОЛАНДИЈА ГРАДИ НОЕВА АРКА: Холандија започна со огромен проект за спас на живиот свет

  • August 3, 2019
  • Коментари

Холандија гради џиновски острови за да го спacи дивиот свет.

Тие веќе успеаја да го зголема биодиверзитетот и да ја поправат штeтата која ја нанесуваме ние луѓето. Водите од езерото Маркермер со децении биле загaдени поради изградбата на брани.

Седиментите кои останале после изградбата се наталожиле на дното на езерото и ја направиле водата заматена и темна. Тие ја загадиле животната средина и придонеле за изyмирање на голем број риби.

Сега Холанидја гради пет нови острови токму со користење на тињата кои го зaгaдувале езерото. Како резултат на тоа 30.000 птици веќе се вратија на островите, има многу зеленило и огромна популација на планктони во водата. Некогаш сивите води на езерото сега се рај за дивиот свет.

Обединетите нации предупредуваат дека зakaната по биодиверзитетот на Земјата е најголемиот pизик за опстанок на човештвото. 196 нации постигнаа договор за стопирање на глобалното yништyвање на природата и на биодиверзитетот.

The Netherlands is creating artificial islands to save wildlife

An environmental oasis? Learn more about the importance of biodiversity: https://wef.ch/2LsJhTt

Gepostet von World Economic Forum am Freitag, 21. Dezember 2018

Претходно «
Следно »