(Видео) ЈАПОНСКА СОНДА СЛЕТАЛА НА АСТЕРОИДОТ РУГ: Хајабус 2 ќе ни открие како водата дошла на Земјата!

  • March 12, 2019
  • Коментари

Јапонскиот вселенски брод успешно слета на астероидот со намера да собира примерок од неговата површина.
Хајабус 2 ќе се собере примероци од внимателно планираното место на астероидот РуГ. Авионот пристигнал до астероидот во јуни 2018 година по 3 ипол години патување од Земјата. Тие ќе се вратат на нашата планета со собраните примероци во 2020 година.

Вселенското летало ќе собира примерок од астероид долг 1 км со инструмент наречен “рог”. При слетувањето, на површината на астероидот се испалува “кypшyм” од тантал. Честичките се одбиваат од површината после ударот на кypшумот,на инструментот “рог”.

– Ние успешно слетавме и испукавме кypшyм – објави шефот на мисијата на Јуичи Цуда.

Претходно «
Следно »