January 22, 2021, 4:22 am

(Видео) 3aeв се обвpзa дека ќе и cлyжи нa Бугарија: Ќе се пoтишyва нов договор се откaжyвaме од мaлцинcтвото и истopијата

Поврзано

Миленко за Мериот: Who the f()ck are you?

Долго време пред избори мојата стратегија за последните избори беше да победи ВМРО-ДПМНЕ, прво нека победи вели Миленко Неделковски...

(Видео) Heделковски: Cвeтот се движи кон нова cвeтcкa вojна

Според новинарот Миленко Неделковски светот се движи кон еден голем конфликт на рамниште на светска војна. Причината за ова потенцира...

(Видео) Светот нecпpeмен ја дочека новата фaшиcтичka okyпациJa

Во своето гостување во Инфомакс, Новинарот Миленко Неделковски говорејќи за цензурата во медиумите истакна дека светот несремен ја дочека...
- Advertisement -

БГНЕС: Да се ​​вратиме на прашањето на Договорот. Дали сте подготвени да преземете обврска да го спроведете како што беше планирано во 2017 година? Бидејќи ова е моментално пречката за Македонија.

З.Заев: Ние сме целосно подготвени да ги исполниме нашите обврски, а Бугарија се обврзува да ги исполни своите обврски. Само спроведувањето на Договорот е начин да се изгради уште поголемо пријателство и соработка меѓу двете земји. Што е постигнато досега со овие пет историски личности, приказната за

БГНЕС: Не, не мислам само на историјата, туку на сите точки на Договорот.

З.Заев: Зборувам за сите точки. Овде давам пример колку е направено, велам дека државата зеде 1 милијарда евра заеми за коридорите, што се многу пари за Македонија. Станува збор за патишта, железници. линија и гасна врска, интернет комуникација, енергетски коридори кои треба да се зајакнат бидејќи имаат мал капацитет. Ние сакаме да се приклучиме на бугарската берза за да можеме да учествуваме директно. Имаме соработка и во областа на одбраната – пред неколку дена Владата на Северна Македонија ја потврди својата доверба во Бугарија да го заштити нашето небо во согласност со стандардите на НАТО. Имаше голем притисок од Турција и Италија затоа што Италија ги опфаќа Црна Гора и Албанија, Турција има специфичен пријателски однос кон Северна Македонија. Рековме: Извинете, нашиот прв сосед е Бугарија, така што Грција и Бугарија ќе бидат двете земји што ќе го штитат нашето небо. Во однос на долгото и краткото име, проблемот е решен.

Спроведувањето на Договорот ќе биде закон!

БГНЕС: Дали се обврзувате дека нема да имате никакви малцински претензии кон Бугарија?

З.Заев: Испративме документ што не е за премиерот Борисов или за министер за надворешни работи Захариева, туку за граѓаните – за Бугарите и Македонците, за да знаат што се случува. Во него напишавме дека немаме територијални претензии и дека нема да се мешаме во внатрешните работи. Во овој документ, јасно ставивме до знаење дека немаме претензии за малцинства. Овој меморандум мора да биде одобрен од двете меѓувладини комисии. Владата на Република С Македонија ќе го објави во Службен весник со цел да има законски обврски за нивно спроведување. Ние исто така понудивме патоказ до Договорот, во кој сме заемно посветени на исполнување на сето ова.

БГНЕС: Зоран Заев и владата преземаат одговорност за иднината на Македонија да не ја напушта оваа работа на време?

З. Заев: Пред мене е 4-годишен мандат. Имаме доволно време и не само Република Северна Македонија, туку и македонскиот народ, тоа го гарантираме. Како шеф на владата, јас сум посветен, во име на целиот македонски народ, за примена на Договорот како пример. Како прво, затоа што на овој начин најдобро ќе му служам на својот народ, но, се разбира, и на пријателска Бугарија, со која имаме големи можности, главно економски, што ќе го подигне стандардот на граѓаните Разговаравме со премиерот Борисов и другите: Ако се обединиме и излеземе заедно, и Западна и Северна Европа ќе не почитуваат повеќе. Имаме предност и можеме да го возиме ова пријателство и да ја реализираме соработката на сите можни начини. Верувам дека во текот на овој 4-годишен период, граѓаните ќе можат да кажат: Ова е она што ни требаше! Beе можам лесно да го стартувам автомобилот, да доаѓам еден час и 15 минути од еден до друг главен град

Latest News

Миленко за Мериот: Who the f()ck are you?

Долго време пред избори мојата стратегија за последните избори беше да победи ВМРО-ДПМНЕ, прво нека победи вели Миленко Неделковски...

More Articles Like This