ВИКИЛИКС ОТКРИВА: Груевски не прифатил Северна, бидејќи знаел дека тоа е спротивно на волјата на мнозинството Македонци!

  • September 16, 2018

Изминативе денови пропагандата за Северна е пуштена на најјако, Заев се фали со поддршка од народот, но сигурно не од македонскиот кој не се согласува да биде избришан неговиот идентитет, јазик и име.

Токму поради ова уште во 2008 година екс премиерот Никола Груевски не ја прифатил грчката уцена, дознаваме од Викиликс. Во 2008 година Груевски вели дека македонските граѓани нема да прифатат промена на името на Македонија. Со овој документ се докажува дека поранешната влада на Македонија единствено се водела според волјата на народот во преговорите за името, а не од интересите на меџународната, како овие сега што за туѓи бели дворови, копаат црни гробоци!


-Премиерот Груевски вели дека македонската јавност не е подготвена за компромис за името, и покрај претходната јавна поддршка за меѓународно име кое ќе ја замени референцата ФИРОМ во меѓународни институции. Најновиот предлог на Нимиц ја уништи поддршката на јавноста за компромис, вели Груевски, “уништувајќи ја атмосферата” и организација масовни демонстрации против компромис за името организирани од локални младински групи. Како резултат, немаше јавна волја за компромис и немаше политички простор за маневрирање во преговорите, ниту пак ќе има барем неколку месеци, додаде тој.

08SKOPJE186_a

Претходно «
Следно »