ВЛАДАТА СО НОВИ ДАВАЧКИ ЗА ОБЛОЖУВАЛНИЦИТЕ: Државата ќе им го расипува бизнисот на обложувалниците

  • April 16, 2018

Со измени на Законот се предвидуваат нови давачки за спортските обложувалници кои за еснафот се порака дека Владата сака да му стави крај на обложувачкиот бизнис во Македонија.

 

Државата планира со новиот закон да ги задолжи обложувалниците покрај актуелните давачки да плаќаат дополнителни 1 600 евра за секое уплатно место, што според Асоцијацијата на спортски oбложувалници е огромна давачка која ќе ги зголеми месечните давачки за 35 до 40 проценти.

Паралелно со воведувањето на новата давачка, во предлог-законот се предвидува двојно до тројно зголемување на давачките за лиценци со воведување на принцип на дополнителни лиценци за секои нови 50 уплатно-исплатни места, зголемување на банковите гаранции од 300.000 евра на 500.000 евра, и тоа по поединечна лиценца, двојно зголемување на казнените одредби и високи нови надоместоци на име на проценка на ризик од Управата за финансиско разузнавање.

Претходно «
Следно »