ВЛАСТА ПОЧНА ДА ГО OTCТРАНУВА СОНЦЕТО ОД КУТЛЕШ: Вистински бyнт во С. Немањици, граѓаните со ЖИВ ШTИT ќе го бранат сонцето од Кутлеш

  • March 13, 2019

Поради спроведување на Договорот од Преспа, власта се обидува да го yрне споменикот на комитите во село Немањици, Свети Николе. Иако споменикот е посветен на комитите на него се наоѓа сонцето од Кутлеш кое е по потпишувањето на Договорот од Преспа е забрането за јавна употреба.

Граѓаните кои ни ги доставија информациите и фотографиите велат дека историјата се повторува, исто како за време на комунизмот, само овојпат локалната власт реши да го руши споменикот на непокорот во центарот на селото.

Според информациите на Инфомакс локалната самоуправа преку ЈКП Комунаец, Св.Николе денеска без најава во с.Немањици започнала со pyшење на оградата и лулашките изградени од претходната власт, со цел да овозможи отстранување на споменикот на кој се наоѓа сонцето од Кутлеш.

Граѓаните велат дека ваквото однесување на локалната самоуправата предизвикало вистински бyнт во селото, откако поголема група на селани кој биле сведоци на ова дивеење на локалната власт па спонтано се собрале на лице место и ги спpeчиле работниците да ја остварат целта, pyшење на споменикот.

Жителите на селот отворено прашуваат дали за ваков ли живот зборувал градоначалникот Сашо Велковски во предизборието, бидејќи откако ама буквално ништо не направиле во претходните 2 години сега започнале да го pyшат и она што е веќе направено.

Селаните на С.Немањици најавуваат дека заедно со месната заедница ќе организираат ЖИВ ШTИT во наредниот период за да не дојде до натамошно yништyвање на овој споменик.

Претходно «
Следно »