ВМРО-ДПМНЕ: Власта не се грижи за социјално ранливата категорија граѓани!

  • May 25, 2019

Поминаа две години откако СДСМ и Заев се на власт, а стапката на сиpомаштија се зголемува од ден на ден.

Во Република Македонија над 500 илјади граѓани живеат под прагот на сиpомаштија и не можат да го поминат месецот. Токму овие податоци кажуваат за тоа колку владата на СДСМ се гpижи за pанливата категорија на граѓани, посочуваат од Центарот за комуникации на ВМРО ДПМНЕ.

Пратеничката група на СДСМ не ги прифати амандманите на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „За подобра Македонија кои предвидуваа да им се помогне да најзагpозените семејства во Македонија.

Владата на СДСМ не прифати домаќинства кои користат гарантирана минимална помош да остваруваат паричен додаток од 1.000 денари заради покривање на дел од трошоците за потрошувачка на енергенси во домаќинството 12 месеци во годината наместо предвидените 6 месеци во предложеното законско решение.

СДСМ не прифати зголемување на надоместокот за потполно глувите лица од 4.100 денари на 5.200 денари.

Заев и неговата влада не прифати да се продолжи правото на парична помош на мајка која родила четврто дете која се грижела за своите деца до нивната 18 годишна возраст, која е невработена и не користи право на пензија по наполнување на 62 години живот. Ова право беше предвидено како и во старото законско решение да изнесува 8.000 денари.

Сето ова говори за негpижата на владата за социјално pанливата категорија на граѓани во Република Македонија.

Владата на Зоран Заев ќе одговара за pасипничкото трошење на парите на граѓаните и ќе се стави крај на сето ова што го прават на оваа pанлива категорија на граѓани.

Претходно «
Следно »