ВОЕНИ ТЕНЗИИ ПОМЕЃУ ГРЦИЈА И ТУРЦИЈА: Каменос испраќа големи воени сили на спорните острови во Егејското море!

  • April 4, 2018

Грчкиот министер за одбрана Панос Каменос наложил разместување на поголем број на војници на островите на истокот на Егејското море, а Турција тоа го окарактеризирала како „непријател кој продолжува да не провоцира“

Каменос рекол дека 7.000 војници се преместени на островот и во граничната област на североистокот на Грција поради порастот на тензии помеѓу двата НАТО сојузници, пренесува АП.

„Ако се осудат да оспорат и една педа од нашата територија ние Грците обединети ќе ги уништиме“, рече Каменос на вежбата на воените резервисти на островот Икарија.

Тој рекол дека целиот грчки народ треба да биде на готовс поради „непријателот кој продолжува да не провоцира“.

„Не се плашиме и нема да паднеме на колена поради нивните провокации, закани и навреди. Тие нас не прават посилни“, порачал Каменос, лидер на десничарската Независни Грци, инаку партнер во грчката Влада.

Претходно «
Следно »