„BOИНОТ НА КОЊ“ ЌЕ СЕ ПРЕИМЕНУВА ВО „АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ“: Ама до него ќе стои дека ѝ припаѓа на грчката историја!

  • April 3, 2019

Потпаролот на Владата Миле Бошњаковски денеска одговарајќи на новинарско прашање кои споменици ќе бидат преименувани и означени како споменици од античка Грција тој рече дека ќе биде формирана комисија која ќе има шест месеци за да утврди кои споменици од античка Македонија ќе се преименуваат и ќе бидат дел од хеленската историја.

„Комисија ќе изврши контpoла на спомениците во рок од шест месеци, а дел од оние кои се наоѓаат во центарот на Скопје ќе добијат нов назив, како што на пример е „Вoинoт на коњ“ ќе биде поставена табла на која ќе пишува „Александар Македонски“ и ќе пишува дека припаѓа на хеленската (грчката античка) историја“ рече Бошњаковски.

Претходно «
Следно »