ВО ЕДЕН ДЕН 250 КОЧАНЧАНИ ЗАМИНАЛЕ ВО СТРАНСТВО: Минатиот петок од градот се иселиле 250 граѓани!

  • April 12, 2019
  • Коментари

Секоја среда и сабота, полни автобуси тргаат од Виница за Италија. Жителите од овој регион масовно се упатуваат на илјадници километри долг пат, бидејќи таму ја гледаат својата привремена перспектива. Автобусите патем собираат патници и во Кочани, Штип, Свети Николе, Велес и Куманово. Според нашите информаци само минатиот петок од Кочани заминале 250 граѓани во странство. Ваквите тpaopни бројќи ги потврдуваат и истражувањата на јавното мислење според кои повеќе од 80 проценти од Македонците сакаат да ја напуштат државата.

Нивната крајна цел се овоштарници и лозја во северниот дел на Италија, каде што за еден месец работа може да се заработи незамисливо подобро отколку дома. Особено ако на пат тргаат повеќе члена од едно семејство. Работата е макотрпна, но, како што велат виничани со кои разговаравме, се исплаќа, коментираат граѓаните со кои разговараше порталот СДК.

Претходно «
Следно »