September 26, 2020, 9:13 am

Во „Пoштa“ пoвeќe не мoжaт да се плaќaaт cмeтки, нитy дa ce иcплaќaaт пeнзии и coциjaлна пoмoш

Поврзано

Beчepвa „Бeлa нoќ“ вo Cкoпje

Вечерва, по 16. пат, во Скопје ќе се одржи културната манифестација „Бела ноќ“. Една недела порано од вообичаеното на 10...

Пoceбeн peжим на cooбpaќaj вo Скопје yтpe

На 27.09.2020 (недела) со почеток во 09.45 часот, во организација на Здружението за спорт и рекреација „Прв до врв“...

Пpoтecт пpoтив пoлициcкaтa бpyтaлнocт во Битола

Повеќе граѓански организации за денеска во Битола најавија протест против полициската бруталност, за кој повод е завчерашниот инцидент во...
- Advertisement -

Поради пропаѓањето на „Еуростандард банка“, платниот промет е во „Македонски пошти“ е блокиран, соопшти генералниот директор Ејуп Рустеми. Тоа значи дека не може да се наплаќаат сметки за струја, комунални услуги, да се врши исплата на пензии и социјална помош. Се додека не се избере друга банка со која ќе соработуваат за вршење на платен промет, услугите ќе бидат блокирани. Рустеми не знаеше да одговори кога ќе се изнајде решение и кога ќе се потпише нов договор.

-Од денеска поради неработењето на ‘Еуростандард банка’, на шалтерите на „Пошта“ не можеме да ги обезбедиме финансиските услуги и услугите на платниот промет за многу граѓани и правни лица, како што се, наплата на сметки за комунални услуги, наплата на сметки за струја, исплата на пензии, исплата на социјална помош, други банкарски услуги и безготовински платен промет за депонентите од ‘Еуростандард банка’. Сите овие услуги ‘Пошта’ во својата мрежа ги обезбедува во име на ‘Еуростандард банка’ и за истите наплаќа соодветен надоместок, посочи Рустеми.

Според него, во првите шест месеци во 2020 година, „Пошта“ обезбедила 110 милиони денари само од услугите кои од денес не може да ги обезбеди, што е 19,4 отсто од вкупните остварени приходи.

-Во услови на пандемија, ова беа значајни приходи за ‘Пошта’, бидејќи здравствената криза придонесе и за огромен пад на приходите за поштенските услуги. Најмногу на тие од меѓународниот поштенски сообраќај. Над 870 вработени во ‘Пошта’, целосно или делумно, извршуваат работни обврски поврзани со обезбедувањето на наведените услуги. Приходот од наведените финансиски услуги, обезбедува плата за околу 560 вработени во ‘Пошта’. Изразува, жалење за настанатата ситуација до сите граѓани и фирми, корисници на нашите услуги со кои имавме одлична соработка во делот на наплата на нивните сметки или фактури, додаде Рустеми.

Сега, „Пошта“ бара спас од Владата како основач и Народната банка како регулартор на нивните услуги.

Latest News

(ВИДЕО) Невиден спектакл и баклијада на Тумбе Кафе: 35 години Чкембари

Невиден спектакл и баклијада на Тумбе Кафе 35 години Чкембари

Beчepвa „Бeлa нoќ“ вo Cкoпje

Вечерва, по 16. пат, во Скопје ќе се одржи културната манифестација „Бела ноќ“. Една недела порано од вообичаеното на 10 локации (паркингот пред СРЦ Борис...

Божја волја: Од “уловена” икона на рибарот Томе до Манастир Рожденство на Пресвета Богородица

Легенди, народни верувања, раскажувања. Многу од нив сеуште се меѓу народот и истите од колено на колено се прераскажуваат. Ова раскажување е интересна случка...

Пoceбeн peжим на cooбpaќaj вo Скопје yтpe

На 27.09.2020 (недела) со почеток во 09.45 часот, во организација на Здружението за спорт и рекреација „Прв до врв“ од Скопје, ќе се одржи...

Caнкциoниpaни 210 вoзaчи во Скопје, 81 за пpeчeкopeнa бpзинa и 23 мoтoциклиcти

Во рамки на засилените акциски контроли во областа на сообраќајот на територијата на град Скопје, полицијата вчера изрече вкупно 210 санкции, меѓу кои...

More Articles Like This