(Галерија)ЗОШТО ИЗРАЕЛ Е ЕДНА ОД НАЈМОЌНИТЕ ДРЖАВИ ВО СВЕТОТ: Сите, па друи и жените имаат задолжителен воен рок од 3 години!

  • August 23, 2016

Воениот рок е сеуште задолжителен во Израел, но она што е интересно е дека освен за мажите оваа обврска важи и за жените

6294-141112_idfladies

Израел е една од ретките земји во кои задолжителниот воен рок сеуште важи и за понежниот пол, а воениот рок трае цели три години.
Според ИДФ (Израелската армија), досега 535 жени го загубиле животот во борбени операции во периодот од 1962-2016. Жените земале и клучна улога во формирањето на државата во 1948 година, со 20% од вкупниот број на војници кои биле во редовите на ИДФ, 33% од вкупнот број на војници и 51% од офицерскиот кадар. Во 2017 година се очекува жените да земат поактивни улоги во сите департмани на војската како Морнарицата, Пешадијата и Воздушните сили.

Во Македонија, не само што нема односно бројот на жени е исклучително мал во Армијата, нема ниту задолжителен воен рок за мажите, нема одржување општонародни обуки за базична одбрана, а тешкото вооружување на армијата беше исфрлено од употреба на барање на НАТО, кои како дел од пристапните „реформи“ бараа и укинување на воениот рок.
Срамота…

Погледнете мала галерија од жените во Израелската армија, и ќе ви стане јасно како една толку мала држава може да биде толку моќна:

Претходно «
Следно »