ГРАЃАНИТЕ ВО ШOK: Евро и пол за патарина од Смоквица до Гевгелија

  • June 6, 2019
  • Коментари

Превозниците реагираат на одлуката на владата за новите цени на патарините на автопатите во земјава според која по 290 денари ќе плаќаат автобусите и полесните камиони, а 430 денари шлеперите и шлеперите со приколка на делницата Смоквица-Гевгелија, последната траса од автопатот низ Македоинија која беше пуштена минатата година.

„Најмногу ќе им се зголемат трошоците на оние што вршат внатрешен превоз, бидејќи и при регистрација се наплаќа патна такса, а тие што вршат внатрешен превоз не можат да ја повратат. Втора категорија што ќе бидат погодени ќе бидат и оние што возат за соседството, Албанија Косово и слично“, вели Билјана Муратовска, генерален секретар на Асоцијација МАКАМ-ТРАНС.

Владата во понеделникот донесе одлука за новите цени на патарините според која, токму овој дел од автопатот ќе ги чини граѓаните – 100 денари за авомобили и 160 денари за комбиња и автомобили со приколка.

Лавина пеакциии има и кај граѓаните, а некои од медиумите пресметаа дека со оваа, најскапа патарина во Македонија, вкупната цена на патарините од Табановце до Гевгелија ќе чини 300 денари, еднакво на повратна карта со автобуски превоз.

Претходно «
Следно »