ГРАЃАНИ НА СЕВЕРНА/ГОРНА/ВАРДАРСКА МАСЕДОНИА: Зоран Заев на брифингот со новинарите откри дека ќе се менува националноста/државјанството!

  • April 14, 2018

На брифингот со новинари одржан денес на повик на владата, премиерот Зоран Заев истакна дека во случај да падне конечен договор за името, Македонија веќе има прифатено во графата за националност/државјанство, Македонците да се пишуваат како „граѓани на Северна/Горна/Вардарска или слично – Македонија“

Би било веројатно граѓанин на Северна/Горна/Вардарска или слично, тоа што ќе го одлучиме, кроз Маседониа. Јас очекувам да бидат потврдени прашањата што се веќе и опишани во графите на ОН како што е македонскиот јазик, со тоа што апсолутно сме подготвени да ги отстраниме сите нивни резерви за некакво алудирање на наследство или слично, заради тоа што немаме намера со потврда на нашиот уставен јазик, македонскиот јазик да навлегуваме во наследството на Грција – рече Заев на брифингот со новинарите на кој учествуваа и министерката Радмила Шеќеринска, и вицепремиерот за евроинтеграции Бујар Османи.

Со ова, Македонците повеќе нема да имаат свој изворен идентитет, кој ќе потекнува од културата, традицијата и јазикот на жителите на оваа територија, туку само ќе бидат граѓани на држава која носи одредено име.

Претходно «
Следно »