August 15, 2020, 7:03 pm

ГРЧКОТО СЦЕНАРИО СТАНУВА МАКЕДОНСКО: Денарот во опасност од девалвација, задолжувањето неконтролирано, хаосот следи!

Поврзано

Државата оди на pacпpoдaжбa, Заев ги нyди kлyчнитe државни институции на ДУИ caмo за да ја зaдpжи влacтa

Иако ја демантираа веста дека се уште не е договорен принципот на ротација на премиери, кој по инсистирање на...

Гошев: Ангеловска ја 3лoупотребила положбата за да си ги повлече пapите од Еуростандард банка

Според поранешниот гувернер на НБ, доколку не се работи за кривично дело, тогаш се работи за етички проблем, бидејќи...

МБА: Сите банки се подготвени да одговорат на потрeбите на клиентите на Еуростандард банка

Македонската банкарска асоцијација во соработка со институциите нејзините членки ги превземаат сите потребни активности за да им излезат во...
- Advertisement -

Владата на СДСМ продолжува со неконтролирано задолжување на Република Македонија, Досега во рок пократок од 3 месеци владата на Заев ја задолжи Македонија за 101 милиони евра по основ на аукции на државни хартии од вредност. Во просек за 73 дена владата на СДСМ ја задолжува државата за 1.383.000 евра на ден. Дополнително од девизните резерви на државата се повлечени 126 милиони евра.

Доколку земеме во предвид дека голем број на капитални проекти на претходната влада се стопирани, а во ребалансот нема нови капитални проекти кои се по предлог на новата влада прашањето останува за кои цели се искористени или ќе се користат овие парични средсва на граѓаните. Од ветената транспарентност досега видовме само како вртоглаво се трошат буџетските средства без да добиеме транспарентна слика за намената за која се потрошени овие средства.

Владата на ВМРО-ДПМНЕ за разлика од оваа на СДСМ инвестираше во голем број на капитални проекти за кои се земаа краткорочни, но и долгорочни кредити по поволни камтни стапки. Во изминатиот период кога СДСМ беше опозициска партија се обидуваше да направи се за да ја претстави македонската економија како нефункционална и со тоа го намалуваше крединиот рејтинг на државата, а тоа автоматски значи зголемување на каматните стапки по кои Македонија се задолжува на странските и домашните пазари. Инвестицијата на буџетските средства во капитални проекти кои на државата на долг рок повеќекратно ќе и ја вратат инвестцијата беше одличен почеток за создавање на одржлива економија и одржлив економски развој на долг рок.

Сега кога е намален кредитниот рејтинг на Македонија поради пролонгираната политичка криза вештачки создадена од СДСМ само со цел доаѓање на власт. И како резултат на тоа каматните стапки по кои Македонија се задолжува се поголеми, тие целосно го менуваат својот став кон задолжувањето и наместо да креираат политика на штедење тие за 73 дена се задолжуваат 101 милиони евра и повлекуваат цели 126 милиони евра државни резерви.

Македонскиот денар е валута со фиксен девизен курс, односно денарот е врзан со еврото и со девизните резерви кои ги има државата го одржува денарот со стабилен курс од 1 евро за 61.5 денари. Новата влада со повлекувањето на 126 милиони евра од девизните резерви сериозно го загрозува стабилниот курс на денарот и постои закана за девалвација на домашната валута. Со девалвација на домашната валута се намалува вредноста на домашната парична единица во однос на вредноста на странските парични единици. Тоа ќе предизвика намалување на куповната моќ на граѓаните, односно за исти пари граѓаните ќе можат да купат многу помалку производи од предходно. Македонија е држава која е зависна од увозот на странски продукти и во оној момент кога странските продукти кои Македонија ги купува во евра ќе треба да купува за зголемен број парични едници во денари автоматски ќе се зголемат цените во малопродажбата.

Во изминативе 73 дена белег на владеењето на СДСМ оставија штетни договори, катастрофални законски решенија и целосно неадекватното справување со еколошката катастрофа која настанува со пожарите на цела територија на Македонија. Дополнително константното задолжување кое се одвива по повисоки каматни стапки дава слика за скриена агенда на новата влада за целосно уништување на државата. Грчккото економско сценарио кое во минатото го заговараше СДСМ сега полека, но сигурно станува реалност под дирегентската палка на владата на СДСМ. Повторно причина за назадување на македонската економија и општество многу веројатно ќе биде владеењето на олигарсите од СДСМ.

Милош
Милошевски

4 КОМЕНТАРИ

Latest News

Бизнисмен организирал средба на 3aeв и Axмети, но еден од нив не дошол

ТВ21 објави дека бизнисмен-етнички Албанец организирал средба помеѓу лидерите на СДСМ и ДУИ - Зоран Заев и Али Ахмети,...

Ердоган: Никaкви зaкaни нeмa дa нè нaтepaат да сe пoвлeчeмe од нaшa тepитopијa

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган денеска изјави дека Турција нема да се повлече поради заканите од санкции или упади во територијата. Тврди дека територијата во...

Ресенскиот гpaдoнaчaлник Гошаревски oткpивa зoштo го викaат дoктop Живaгo

Ресенскиот градоначалник Живко Гошаревски, помеѓу своите сограѓани е познат како доктор Живаго, лик од истоимениот роман на рускиот писател Борис Патсернак, според кој во...

Државата оди на pacпpoдaжбa, Заев ги нyди kлyчнитe државни институции на ДУИ caмo за да ја зaдpжи влacтa

Иако ја демантираа веста дека се уште не е договорен принципот на ротација на премиери, кој по инсистирање на ДУИ би требало да инкорпорира...

Се огласи братот на Али Аxмeти: Ги повикa партиските лидери да се стремат кон Албанија

Ооо Албанци, соберете се денеска за единство, бидејќи само неразделни можете да напредувате. Знаење и слобода се стекнуваат само кога постои љубов, инаку тие...

More Articles Like This