ДВЕ ТРЕТИНИ ОД ГРАЃАНИТЕ И ПРЕКУ 100.000 КОМПАНИИ ВО ДОЛГОВИ И КРЕДИТНИ ОБВРСКИ: 1,4 милиони физички лица и над 100.000 компании имаат обврски по основ на кредити, акредитиви, заеми и други должнички обврски

  • November 28, 2018

Близу милион и четиристотини илјади граѓани и над 100.000 компании имаат обврски по основ на кредити, акредитиви, заеми, обврски, по основ на неплатени сметки од јавните комунални преторијатија, телекомуникации даноци, продонеси а кои се во базата на Македонското кредитно биро.

Од наредната година ќе биде вклучен и податокот за блокирана сметка, а ќе почнат и со изработка на кредитно рангирање, како и вклучување на обврските што некое физичко лице или претпријатие ги има кон општините.

Ова го соопшти главниот извршен директор Тони Трајанов на денешната средба со новинарите на која истакна дека станува збор за огромна база на податоци која е корисна и за физичките лица, но и за компаниите. Меѓу податоците наведедека 140.000 лица имаат обвски како жиранти, како и 1,140 милион лица по основ на активни кредитни картички.

Претходно «
Следно »