ДВОЈАЗИЧНИ ТАБЛИ ВО СТРУМИЧКО ВЕЉУСА: „Мердита“ ги пречека учениците од струмичко Вељуса, повеќе табли и патокази двојазични!

  • February 27, 2017
  • Коментари

Струмичка Вељуса, можеби најпатриотското село на верниот Исток осамна двојазично

veljusa

Населеното место на само неколку километри од Струмица, славно по своите патриоти кои несебично се жртвуваа за независноста на Македонија, кои неправедно беа осудувани и затварани, дел од нив и коските ги оставија во затворите, а на дел сеуште не им се знаат вечните почивалишта доживеа да види двојазични пораки испишани на училишниот влез.

veljusa3

Учениците беа непријатно дочекани со албанскиот поздрав „Merdita“ (Добар Ден) испишан на влезот на училиштето. Освен ова, осанаа и повеќе табли и патокази кои беа „претворени“ во двојазични.

veljusa4veljusa2

 

 

veljusa5

veljusa6

veljusa7

Претходно «
Следно »