ДЕБАТА, НЕМА: СДС бега од дебати за стратегијата за населување на мигранти во Битола!

  • August 11, 2017
  • Коментари

И покрај најавата за инклузвниост и транспарентност, дебати за секое важно прашање во државата СДСМ како на централно така и на локално, одбива и бега дебата за прашања кои ги засегаат сите граѓани на државата.

Советникот од ВМРО-ДПМНЕ во Општина Битола, Благој Шаклевски на Фејсбук одбиле да дискутираат неприфаќање на Нацрт-Стратегијата и Акцискиот План за бегалци и странци 2017-2027 од Советот на Општина Битола, а после тоа ја напуштиле и седницата. Тој пиша и дека гласот на мнозинството Битолчани сепак ќе се чуе – Заклучокот за неприфаќање на советот е изгласан од Советот и ќе биде испратен до Царовска и Владата.

Фејсбук статус на Благој Шаклевски, советник на ВМРО-ДПМНЕ во Општина Битола:

Откако не поддржаа да се дискутира за НЕПРИФАЌАЊЕ на Нацрт-Стратегијата и Акцискиот План за бегалци и странци 2017-2027 од Советот на Општина Битола, советниците на СДС и нивната коалиција ја напуштија седницата.

Претходно во неуспешен обид да се “исперат” процедурално поднесоа “контра” заклучок во кој буквално го цитираа контроверзниот “демант” на министерката Мила Царовска дека кампови за бегалци немало да има.

Со тоа :

1. Битолските советници на СДС избраа наместо Битолчани да бидат портпароли на Мила Царовска

2. Битолските советници на СДС станаа директни соучесници во погубните планови на Зоран Заев кои носат сериозни демографски, социо-економски и безбедносни ризици за Битолчани и сите граѓани на Република Македонија

3. Битолските советници од СДС со предложениот заклучок (“демант”) индиректно обвинија дека актуелниот претседател на ОО на СДС, Битола, пратеникот Васко Ковачевски ЛАЖЕЛ кога од парламентарна говорница потврди дека на граничниот премин Меџитлија ќе има прифатен центар за Бегалци.

Секој одговара за своите постапки … ама има моменти и МОМЕНТИ кога место да тераш “политика”‘ треба да си само човек.

Гласот на мнозинството Битолчани сепак ќе се чуе – Заклучокот за НЕПРИФАЌАЊЕ е изгласан од Советот и ќе биде испратен до Царовска и Владата.

Со ова ништо не е завршено, ова е само почеток на една долготрајна борба на Битолчани – за себе, за своите семејства и за својот *град.

Претходно «
Следно »