Денеска е Свети проpок Авакум кој го пpореkол падот на Еpуcалим

  • December 15, 2019
  • Коментари

Според веувањата, пророкот Авакум е еден од старозаветните пророци, а тој живеел шест века пред Исус Христос.

Според календарот на Македонската Православна Црква, денеска се одбележува празникот посвете на на Свети Пророк Авакум.

Според веувањата, пророкот Авакум е еден од старозаветните пророци, а тој живеел шест века пред Исус Христос.

Се верува дека токму тој го прорекол падот на Ерусалим, опостошувањето на градот и храмот и вавилонското ропство на Евреите.

Откако и навистина се случил падот на Ерусалим, Авакум му се посветил на земјоделието и останал да живее во Јудеја, денешен Израел.

Претходно «
Следно »