ДЕНЕСКА Е ТЕЖОК ПРАЗНИК: Денот на првото и второ наоѓање на главата на св. Јован Крстител.

  • March 9, 2017

Православните верници денеска го одбележуваат денот на првото и второ наоѓање на главата на св. Јован Крстител.

jovan-krstitel-10925-640x427

Од евангелската историја е познато дека Иродијада во една прилика ја побарала и ја добила отсечената глава на свети Јован Крстител. Неговата глава таа ја фрлила на буниште во дворецот на Ирод.

Некоја си Јована, жена на управникот на домот на Ирод, ја зела главата оттаму и ја закопала на Маслиновата Гора. Подоцна главата ја нашол некој Инокентиј, и тоа е првото наоѓање.

Нејзиното второ наоѓање е во петтиот век, кога веќе трагата и била загубена. Главата била пренесена во Халкидон, а подоцна во Цариград.

Според обичаите и верувањата за овој ден, денеска никако не смее да се работи тешка работа, ниту пак да се допираат ножеви или нешто остро.

Претходно «
Следно »