Денеска се празнува Светиот пророк Мојсеј Боговидец

  • September 17, 2019

Голем водач и законодавец на народот Израилски. Роден е во Египет околу 1550. година пред Христа. Четириесет години живееше во Египет на дворецот на Фараонот; четириесет години живееше како паcтиp во созерцание на Бога и на светот; а последните четириесет години го водеше народот низ пустината во Ветената Земја, којашто ја виде, но не влезе во неа, бидејќи во едно Му згpеши на Бога (4. Мојсеева 20, 12).

Се упокои во сто и дваесеттата година од својот живот. Како чуд отворец, според зборовите на Свети Василиј Велики, Мојсеј беше предобраз на Христос. Се јави на гората Тавор при Преображението на Господ. А според сведоштвото на Свети Јован Лествичник, им се јавувал на монасите во Синајскиот манастир.

Претходно «
Следно »