October 18, 2021, 6:21 pm

Денеска се празнува Св. пророк Захариј

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 5 септември.

Денеска е Св. пророк Захариј.

Свети пророк Захариј е таткото на свети Јован Крстител. Потекнуваше од свештеничкото Ароново племе. Син му Јован му беше даден кога тој и жена му Елисавета беа во поодминати години, како дете на верата, т.е. заради нивниот свет живот и цврстата вера во Бога. Животот го заврши маченички, беше погубен од Иродовите војници покрај олтарот.

Од католичкиот календар: Денеска е Св. Иван Макиас.

Бил роден во 1585 година во Рибера дел Фресно во Шпанија. До 25-годишна возраст живеел мирен побожен пастирски живот. Потоа се одлучил да живее монашки живот во редот на Доминиканците. Се молел за грешниците, за душите во чистилиштето и за своето спасение. Додека им помагал на сириомашните, размислувал за човечката бесмртна душа. Свети Иван Макиас умрел во 1645 година.

Latest News

(Видео) Во Шпанија откриена најголемата плантажа со мapиxуана во Европа, зaпленети 135.000 стебла

Агентите на Граѓанската гарда запленија 135.000 стебла марихуана на фарма на 50 километри јужно од Мадрид. Полициските извори наведуваат дека...

More Articles Like This