October 20, 2021, 8:49 pm

ДЕНЕС ВО СТАРАТА СКОПСКА ЧАРШИЈА: „Ќебапот-чаршиски бисер на соживот“

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

На неколку локации во Старата скопска чаршија денеска ќе се одржи третата манифестација „Ќебапот-чаршиски бисер на соживот“.

 

Според организаторите, Македонско-бугарската стопанска комора, Стопанската комора на северо-западна Македонија и Здружението „Еснаф“, манифестацијата има за цел промоција на Чаршијата и на културниот и мултиетнички соживот, преку вкусот на ќебапот, како спој на истокот и западот.

На отворањето предвидено е да се обратат министерот за економија, Дритон Кучи и градоначалникот на општина Чаир, Изет Меџити. Најавено е учество на градоначалници и бизнисмени од Албанија, Бугарија, Косово, Македонија, дипломатскиот кор во Скопје, како и бизнисемни од регионот.

Во рамки на манифестација ќе биде организиран и форум на отворено и дебата за чаршиите како економски, туристички, културолошки центри што го поврзуваат регионот.

Организиран е и уметнички и културен перформанс, сплет од фолклорни и музички ноти, настап на музичкото дуо „Скупи” (Старова-Мехмети), изложба на акдемскиот сликар Решад Амети и креации на стилистот Цури.

Дел од оваа манифестација ќе биде и средбата на градоначалници од регионот (Македонија, Косово, Албанија и Бугарија).

1 коментар

Latest News

(Фото) „Плаќај народе“: 3aeв фотографиран со службено возило на партиски состанок

Премиерот Зоран Заев, прави злоупотреба на функцијата за изборни и партиски цели. Тој со службен владин автомобил се појави на...

More Articles Like This