ДЕНЕС Е СПОМЕН НА Светиот маченик Мирон, презвитер

  • August 29, 2019

Свештеник во некое место во Ахаја, од богат и угледен род, по природа благ и кроток, богољубив и човекољубив. Во времето на царот Декиј, а на денот на Рождеството Христово, јурнаа незнабожците на црквата, го извлекоа Мирон од службата и го ставија на ма ки. При ма чењето во огнот му се јави ангел Господов и го потк репи. Потоа почнаа да му ја се чат кожата на ленти, од главата до нозете.

Маче никот дофати една од овие ленти од својата кожа и со нив го уд ри судијата-ма чител в лице. Тогаш судијата Антипатар како да пол уде, вон себеси, зеде ме ч и се у би самиот. Најпосле Мирон го одведоа во градот Кизик и таму го пог убија со ме ч, во 250 година.

Претходно «
Следно »