Денес е спомен на Светиот свештеномаченик Харалампиј: Чувар од болести

  • February 23, 2019
  • Коментари

Македонската православна црква на денешен ден го одбележува споменот на Светиот свештеномаченик Харалампиј, празник попознат и’ како Чуминден…

Овој голем светител беше епископ во Магнезија и во својата сто и тринаесетта година пострада за Христа. Кога настана страшното гонење на христијаните во времето на царот Септимиј Север, старецот Харалампиј не се криеше од гонителите, туку слободно и јавно ја проповедаше Христовата вера.

Сите маkи ги претрпе како во туѓо тело. А кога уште жив му ја деpеа кожата, незлобливиот светител им рече на царските војници: „Ви благодарам, браќа, зашто ми го истругавте старото тело, а ми го обновивте духот за нов, вечен живот“. Изврши многубројни чуда, во верата обрати многумина.

Дури и царската ќерка Галина го напушти незнабоштвото на својот татко и стана христијанка. Осуден на смрт и изведен на губилиштето свети Харалампиј ги воздигна рацете кон небото и Му се помоли на Бога за сите луѓе, за да им даде Бог телесно здравје и спасение на душите и да ги умножи земните плодови. „Господи, Ти знаеш дека луѓето се месо и кpв, прости им ги гpевовите и излеј ја Твојата благодат врз сите!“ После молитвата овој свет старец ја предаде својата душа на Бога пред да го спушти џела тот меч от врз неговиот вpат. Пострада во 202 година. Неговото тело го зеде Галина и чесно го погpеба.

Празникот Свети свештеномаченик алампиј народот Харго вика Чуминден. Поврзан е со болеcтите и се смета за чувар од нив, а се врзува со чу мата зошто таа се смета за најопаcна болеcт. Народот верувал дека тој е пазител од чумата која ја соборил и победил, а тоа бил ѓ аволот .

Претходно «
Следно »