Денес е спомен на Светиот свештеномаченик Василиј, епископ Амасиски

  • May 9, 2019

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 26 април.

Денеска е Св. свештеномаченик Василиј Амасиски

Зетот на царот Константин, Ликиниј, кој беше оженет со царевата сестра, се преправаше пред великиот цар дека е христијанин, но кога царот му даде да управува со целиот Исток, тој најпрво тајно, а потоа и јавно почна да ги го ни христијаните и да го утврдува идолопоклонството.

За тоа време, неговата жена многу таг уваше, но не можеше да го одврати мажот од неч естието. Кога се предаде на ид олопоклонството, Ликиниј се предаде себеси на сите стра сти, а најмногу на пре љубништво. Заради нап адот на оваа неч иста стра ст тој посака да ја оскв ерни деви цата Глафира, којашто беше на служба кај царицата. Таа ѝ се пожали на царицата и царицата тајно ја испрати во Никомидија во Понтиската област. Дев ицата Глафира стигна до градот Амасија, а таму ја примија срдечно епископот Василиј и сите христијани.

Беше радосна што најде прилика да си ја спаси дев ственоста и за ова ѝ пишуваше на царицата. Царицата се радуваше и ѝ испраќаше пари за црковниот храм во Амасија. Но, едно од овие писма од Глафира до царицата му пад на во рацете на царскиот евнух и тој му го покажа на својот господар Ликиниј. Кога царот дозна каде престојува Глафира, испрати да ја доведат во Никомидија, и неа и епископот. Во меѓувреме Глафира умр е, а војниците го доведоа вр зан само епископот Василиј.

Откако претрпе ма ки и 3атвор, овој блажен маж заврши под ме ч, а телото му го ф рлија во морето, во 322 година. По укажување на Божји Ангел, неговите клирици го извлекоа од водата со помош на рибарски мрежи и го пренесоа во Амасија, каде што чесно го пог ребаа во храмот којшто го подигна самиот. Царот Константин кр ена вој ска против Ликиниј, го победи, го фа ти и го испрати во р оп ство во Галија, каде што заврши неговиот богоотпаднички живот.

Претходно «
Следно »