Ладен туш за Србија: Десет земји на ЕУ го блokиpaа отворањето на нови поглaвja во преговорите за евроинтеграција

Поврзано

- Advertisement -

Земјите-членки на ЕУ не дадоа зелено светло за отворање нови поглавја, односно кластери, во преговорите со Србија во јуни, но се согласија да одржат меѓувладина конференција на која ќе бидат презентирани нова методологија за преговори и следните чекори во процесот, дознава РТС од дипломатски извори во Брисел.

Значителен број земји-членки не се согласија да отворат нови поглавја, проценувајќи дека Србија, и покрај одреден напредок, не постигнала доволно напредок, пред се во областа на владеењето на правото.

Како компромисно решение беше донесена одлуката за одржување на политичка објаснувачка меѓувладина конференција со Србија на 22 јуни, како знак на поддршка за Белград да продолжи со реформите што ќе доведат до можно отворање на поглавје на следната меѓувладина конференција .

Според дипломатски извори, за време на внатрешната дебата во ЕУ, Европската комисија повика на отворање на треетото и четвртото поглавје на 22 јуни, оценувајќи дека Србија започнала да постигнува резултати и дека отворањето ќе поттикне натамошно подобрување на состојбата на владеењето на правото.

Како и да е, голем број земји-членки, вклучувајќи ги Германија, Холандија, Белгија, Луксембург, Данска, Шведска, Финска, Ирска, Хрватска и Бугарија, тврдат дека одлуката за отворање ќе трае повеќе време и ќе бара конкретни резултати, а некои од земјите-членки исто така го поставија прашањето за недоволна усогласеност на Србија со заедничката надворешна и безбедносна политика на ЕУ.
Како што се наведува, имајќи ја предвид позицијата на Европската комисија и силната поддршка на многу земји за отворање на кластерот, ЕУ ќе се обиде да испрати порака за охрабрување до Белград на политичката меѓувладина конференција, во ситуација кога нема поглавје за преговори е отворен во последната година и пол.

Според новата методологија за проширување, поглавјата се групирани во шест тематски целини или групи. Кластерот четири, чие отворање е најавено, вклучува четири поглавја: за транспортната политика, енергетиката, животната средина и транс-европските мрежи.

Србија започна преговори за членство во ЕУ во јануари 2014 година.

Од вкупно 35 поглавја, досега се отворени 18, а две се привремено затворени.

Latest News

Бoлницитe зaтвopиja дeл oд кaпaцитeтитe нaмeнeти зa koвид пaциeнти: Ha инфekтивнитe oддeлeниja вo земјава ce лekyвaaт 65 лицa

Во изминатите 24 часа во ковид центрите во болниците низ земјава е пријавено дека се лекуваат вкупно 65 пациенти...

More Articles Like This