October 20, 2021, 9:31 pm

ДИВА ЛИГА: На Фејсбук се продаваат маски за зaштитa, Државниот пазарен инспекторат не врши контpoла

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Државниот пазарен инспекторат може да врши контрола на онлајн продажбата само ако е во прашање правно лице, но не и за физичко лица кое нуди производи на социјалната мрежа Фејсбук.

-Ние можеме да вршиме контрола на онлајн продажбата само ако е во прашање правно лице, со седиште, каде може да се контролира цената на маските. Но, за жал, за продажбата преку Фејсбук не можеме да вршиме контрола, бидејќи таму можат да се јават и физички лица, кои можат да нудат маски, ракавици и други заштитни средства. Што значи, сите оние кои купуваат преку „Фејсбук“ купуваат на сопствен ризик, изјави денеска директорот на Државниот пазарен инспекторат, Стојко Пауновски.

Маски во државата има доволно и во аптеките, а сега има и домашно производство. Од квалитетот на маските зависи и цената, која се движи од пет до 95 денари. Има хируршки маски, памучни и во зависност од што материјал се произведени, таква е и цената.

-Има доволно маски. Само треба да има волја за носење и да ги заштитуваме луѓето околу нас, вели Пауновски.

Врз основа на пријави за зголемување на цената на маските, Државниот пазарен инспекторат извршил 64 контроли на аптеки.

-Само во два три случаи имаме постапено со мерки. Во останатите аптеки се соочувавме цената на маските, на пример на 11 март да биде истата. Меѓутоа, има различни производи. Секој нов производ доаѓа со различна цена, но ние тука не сме моќни ништо да направиме, да спречиме покачување на цените на истите маски. Има памучни, хируршки маски. Какви се маските таква е и цената, истакна Пауновски.

Latest News

Во лyдилото заборавија кој ги донесе на власт

СДСМ никогаш немале мирна транзиција на власт, не верувам дека ќе имаат и сега, истакна Александар Митовски во гостувањето...

More Articles Like This