ДИК ЌЕ ГО МЕНУВА ИЗБОРНИОТ ЗАКОНИК: За да може да гласаат 13.000 Македонци во Малта

  • April 5, 2019
  • Коментари

По претседателските избори, Државната изборна комисија ќе ја отвори темата за потреба од промена на Изборниот законик. На неформалниот состанок со новинарите, шефот на оваа институција, Оливер Деркоски и неговите членови истакнаа дека е тешко да се работи со тековниот законски текст

– Тоа е толку лошо што текстот на законот е збунувачки што е многу тешко да се работи. Потребно е да се усвои нов Изборен законик каде ќе се истакнат некои примери за информативната кампања на ДИК, изборот на членовите на изборните органи, гласањето во дијаспората, да се најде начин да се овозможи гласање на сите оние што сакаат да гласаат – рече Дерковски.

Електронското гласање, според главата на ДИК, може да биде една од опциите што треба да се тестираат. Сепак, додава тој, ова ќе биде можно само ако земјата биде изборна единица каде што нема да има ограничувања на избирачките места и изборните единици. Електронското гласање би било еден од капацитетите што ќе го зголеми бројот на луѓе кои ќе гласаат во дијаспората.

Изборниот законик ќе дефинира во кои амбасади е организирано гласањето. Според ДИК, имало барања за гласање од Бразил, Малта, земји кои не се во Изборниот законик и каде не може да се гласа.

Првиот човек на ДИК неодамна рече дека во Малта има помеѓу 10.000 и 13.000 Македонци кои не можат да гласаат.

Претходно «
Следно »