ДИРИГИРАЊЕ ПОЛИТИЧКИ ПРОЦЕСИ, ИНСТАЛИРАЊЕ И PУШEЊE ВЛАДИ: До каде се протега мoќта на САД!

  • March 5, 2019

Во истиот ден кога Конгресот одлучи да покрене истpага против Доналд Трамп како дел од истрагата за руското мешање во претседателските избори 20156 год, стигна и веста дека американска мисија за набљудување ќе биде дел од изборните кампањи во други држави.

Најавено е дека оваа мисија ќе започне со работа на изборите во Украина закажани за овој месец. Односно, она што американците им го забрануваат на другите земји можат да го практикуваат, единствено затоа што можат.

САД изгледа не можат да се помират со фактот дека сите ја воочија вистината. Затоа Вашингтон одлучи да му парира на глобалниот систем преку формирање на Национален центар за дигитално истражување низ целиот свет кој би соработувал со локалните медиуми и невладните организации, пишува „Известија“.

Весникот понатаму пишува дека ќе се започне со три пробни проекти во Грузија, една балтичка земја и една балканска земја.

Покрај овие центри, годинава почнаа да функционираат и специјални посматрачки мисии кои ќе имаат улога во изборите во земјите кои се од интерес за САД. Ова ќе го видиме на дело кон крајот на март на претседателските избори во Украина, како и на изборите за Европскиот парламент.

Следната година ќе се „набљудуваат“ изборите во Казахстан, Молдавија, Тајван, Шри Ланкаќ, Венецуела, Грузија, Литванија и Црна Гора.

Со мисијата ќе управува штаб од Вашингтон во соработка со најголемите ИТ компании, Фејсбук, Твитер и Гугл.

Дали ова е резултат на неуспешната вojна за информации со Русија, па сега е потребна нова глобална мрежа за дејствување?

Аналитичарот Драгомир Анѓелковиќ потсеќа дека токму САД ја измислија т.н. мека мoќ на диригирање на политички процеси, инсталирање и рyшење влади, што беше успешно во многу земји. Пропагандните механизми на САД се на многу високо ниво и ваквите „едноставни“ акции не се некој значаен проблем.

„За нив проблем е што нивната „вистина“ е заснована на лаги и двојни стандарди, тие проповедаат нешто што за цел свет е екстремен империјализам, а не борба за демократија. За САД вистинскиот проблем е што никој не им верува повеќе. Посебно кога има земји кои се осудуваат и да им се спротивстават“, укажува Анѓелковиќ.

Тој напомна дека Русија со значително помалку средства и механизми е повлијателна од САД бидејќи настапува од позиција на суверенитет на народот и се бори за интересите на голем број земји и народи.

„Затоа Американците сега се обидуваат да развијат систем кој нема да биде насочен кон она што тие го тврдат, туку кон замолчување на Руските медиуми кои ги застапуваат ставовите на суверенистичко определување. Ова всушност е механизам за глобална цензура и сечење од корен на различните мислења ,а не механизам за пропаганда и наметнување мислења.“

На прашањето дали тоа значи дека антирускиот план на САД не дал резултати, соговорникот одговори дека на долг рок овие методи потфрлиле.

Кога започнаа со обвинувања за мешање во избори на други земји, во исто време најавувајќи ги нивните специјалните набљудувачки мисии, тие всушност сами себе се ставија во тесно.

Тоа се тие двојни стандарди, кои можат да постојат само со соодветни механизми. Затоа тие ќе се обидат да ги замолчат другите, за да спречат да дојдат до израз нивните двојни стандарди. Затоа наместо во себепромовирање, САД ќе инвестираат во поткопување на другата страна. Тоа всушност е една специјална војна која ќе ја замени пропагандата.

Не е возможно да се предвиди резултатот од новите методи на САД, но ситуацијата во Црна Гора покажува дека може многу да се постигне и против волјата на народот. И покрај тоа што во таа земја граѓаните се против НАТО, сепак стана членка. Имаше лажни државни удари, апсења, прогони, всушност облик на мек тоталитаризам. Ова секако е негирање и кршење на сите демократски принципи.

Претходно «
Следно »